.

.

Pierzga pszczela 250 g NATURALNA WITAMINA

50,00 zł
Brutto

PIERZGA PSZCZELA

(CHLEBEK PSZCZELI)

Opakowanie: 250 g netto

Ilość

Produkt został ostatnio dodany do koszyka: 2018-11-28

Wytwarzana jest w ulu przez pszczoły z zebranego pyłku kwiatowego oraz innych składników pochodzenia pszczelego. Pszczoły robotnice zbierają pyłek i przynoszą go do ula, gdzie część wykorzystywana jest na bieżące potrzeby, natomiast pozostała zostaje zmieszana z miodem oraz enzymami wydzielanymi przez pszczoły, a następnie zamknięta w plastrze miodu. Następnie uformowana masa zostaje szczelnie zabezpieczona przed dostępem tlenu za pomocą wosku pszczelego i pozostawiona do dojrzewania. Pod wpływem enzymów, w warunkach beztlenowych zachodzi reakcja fermentacji cukru zawartego w miodzie, w wyniku czego powstaje kwas mlekowy oraz pierzga. Można zatem stwierdzić, że pierzga jest sfermentowanym pyłkiem kwiatowym.

Stosowanie:

Jest analogiczne do stosowania pyłku. Profilaktyczna dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 10-20 gramów, lecznicza 30-40 gramów, jednak nie ma możliwości przedawkowania pierzgi. Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go.

Sposoby spożycia:

Pierzgę pszczelą możemy spożywać w kilku postaciach, które dają możliwość zachowania największej wartości odżywczej produktu.

  • Możemy swobodnie ssać granulki pierzgi, choć nie każdemu może przypaść do gustu lekko kwaśny smak.
  • Druga opcja: pierzgę wieczorem zalać ciepłą (nie gorącą) przegotowaną wodą, dla poprawy smaku można dodać miód, a rano wypić na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie. Warto zamienić poranną kawę na taką miksturę, która działa lepiej, dłużej, a na pewno zdrowiej.
  • Trzecią opcją jest wymieszanie pierzgi z miodem. Jest to najbardziej korzystna możliwość z kilku powodów: kompozycja charakteryzuje się najlepszym smakiem, a połączenie miodu z pierzgą zwiększa przyswajanie składników zawartych w sfermentowanym pyłku.

PAMIĘTAJMY

Zdrowie organizmu uzależnione jest w dużej mierze od jakości i składu naszej codziennej diety. Im mniej przetworzonej żywności wybieramy, tym więcej spożywamy produktów naturalnego pochodzenia, które charakteryzują się większą biodostępnością, a przede wszystkim wyższą zawartością składników odżywczych, bez których nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo.

Właściwości:

Pierzga ma podobny skład i działanie, jak pyłek kwiatowy. Nie jest jednak identyczny, ze względu na zawarte w pierzdze enzymy oraz brak otoczki pyłkowej, utrudniającej wchłanianie zawartych w nim substancji odżywczych.

  • Stanowi dobry element wspomagający terapię leczenia osób niedożywionych, dzięki zawartości łatwo przyswajalnych aminokwasów i peptydów, ich ilość nie będzie wysoka biorąc pod uwagę porcję produktu, ale skład aminokwasowy jest godny podziwu.
  • Wspomaga procesy trawienne organizmu, ponieważ posiada liczne enzymy. Wspomaga organizm podczas przeziębienia, co zawdzięczamy witaminie C oraz łatwo przyswajalnym węglowodanom.
  • Korzystnie wpływa na stan skóry, włosów oraz paznokci, wzmacniając i wygładzając ich powierzchnię, gdyż zawiera pierwiastki je budujące – tj. siarkę, krzem oraz witaminę H, czyli biotynę.
  • Wzmacnia naczynia krwionośne oraz serce, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu krwi dostarczając ważnych dla pracy układu krwionośnego składników: potasu oraz magnezu, czyli pierwiastków obniżających ciśnienie krwi.
  • Jest doskonałym produktem dla osób mających problem z układem nerwowym. Można stosować ją wspomagająco u osób podatnych na stres, z zaburzeniami koncentracji, również u osób z depresją, a dobroczynne działanie możemy przypisać witaminom z grupy B – B1, B2, B6, B12, PP.
  • Wzmacnia oczy, wzrok oraz ostrość widzenia, co przypisujemy obecności witaminy A.
  • Działa antybakteryjnie i odtruwająco.
  • W procesie wytwarzania pierzgi powstaje kwas mlekowy, który wpływa korzystnie na działanie układu pokarmowego, gdyż zawarte w nim bakterie probiotyczne sprzyjają rozwojowi dobrych dla naszego zdrowia szczepów bakterii w jelicie cienkim oraz grubym. To ważne, gdyż zachowana równowaga między symbiotycznymi oraz gnilnymi bakteriami, sprzyja regularności wypróżnień, prawidłowej pracy jelit, rzadziej mamy wzdęcia oraz nieprzyjemne uczucie w nadbrzuszu.
  • Korzystna mikroflora dodatkowo wytwarza witaminy K oraz B2

Skład:

Przede wszystkim jest to pyłek kwiatowy, miód i wydzielina gruczołów ślinowych pszczół. Pszczoły ubijają składniki w komórkach plastra, następnie zabezpieczają mieszankę woskiem. Tak zgromadzony i zachowany pyłek w środowisku pszczelego gniazda, którego temperatura wynosi około 30 stopni Celsjusza, przechodzi fermentację mlekową. W czasie tego procesu białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów, wzrasta zawartość cukrów prostych, a także wzrasta ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt jest zabezpieczony przed zepsuciem.

Przewyższa lecznicze działanie pyłku ze względu na bogatszy skład, łatwiejszą przyswajalność i proces konserwacji.

Pierzga zawiera w sobie wiele witamin (C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D), a także mikro- i makroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.

W porównaniu z pyłkiem ma mniej białek i tłuszczów.

1 Inne z tej samej kategorii