Miód lipowy 460g
Słoik zawiera 460 g miodu.
Nadzwyczaj wysoka zawartość pyłku lipy w miodzie, tj ok 60%-70% (zwykle 20%-30%) !
Kraj pochodzenia: Węgry
Zbiór: 2023 rok
Miód lipowy ma słodko delikatnie ostry, gorzkawy sam . W zależności od odmiany lipy, smak miodu lipowego z nektaru może być nieco ostrzejszy, delikatnie miętowy. Kolor od zielonkawożółtego do żółto-złocistego. Jego zapach zbliżony jest do kwiatu lipy, przypomina kwitnące drzewa lipowe.
Miodu lipowego jest zalecane we wszelkich stanach przemęczenia, osłabienia, niedożywienia i rekonwalescencji po chorobach. Miód jest niezastąpionym naturalnym środkiem do obniżania gorączki. Substancje zawarte w kwiatach lipy, które są przenoszone wraz z nektarem, mają działanie wykrztuśne. Spożywanie miodu lipowego redukuje problem bezsenności, uspokaja i obniża poziom codziennego stresu, wpływa na dobry sen. Miód lipowy nektarowy wpływa także regulująco na ciśnienie tętnicze krwi i wykazuje łagodne działanie moczopędne. Wykazuje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne, przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga proces oczyszczania skóry. Produkt skutecznie łagodzi stany zapalne i niszczy drobnoustroje chorobotwórcze (gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne, Klebsiella pneumonia i Escherichia coli).
Skład:
- kwasy organiczne (kumarowy, chlorogenowy, kawowy),
- potas,
- olejki eteryczne
- witamina C,
- witamina H,
- witamina PP,
- witaminy z grupy B.
Kupując miód zimą lub wiosną, jest on zazwyczaj już skrystalizowany. Miód lipowy jest płynny najpóźniej do końca roku, w którym został zebrany, a często zaczyna się krystalizować już po kilku tygodniach od wytworzenia.
Opinie
Na chwilę obecną brak opinii klientów.